logo
25logo hrv-eng

Anketno istraživanje Pilarov barometar hrvatskoga društva započelo je 2008. godine, ali se zbog pomanjkanja financijskih sredstava provelo još samo 2009. godine. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske namijenjenim trajnoj istraživačkoj djelatnosti Instituta, obnovljeno je 2014., ponovo provedeno 2015. i 2016. te se nadamo se da će se nadalje redovito provoditi svake godine.

Iako je istraživanje usmjereno prvenstveno na prikupljanje empirijske građe za znanstveno publiciranje, rezultati mogu biti zanimljivi ne samo stručnoj, nego i široj javnosti. Zbog toga su, u jednostavnom obliku, prikazani na ovim stranicama.

Pilarov barometar tek marginalno obuhvaća probleme na koje su usmjerena istraživanja sličnog naziva (Cro barometar, Cro demoskop, Eurobarometer). Tematski mu je raspon, zbog namjene, drukčiji i širi. Područja će se svake godine  mijenjati, uz povremena ponavljanja onih tema koje omogućuju praćenje relevantnih društvenih trendova.

Jedanput godišnje stranice će se dopunjavati (i, ovisno o količini i vrsti nove građe, preoblikovati) kako bi korisnici na što jednostavniji način mogli doći do potrebnih informacija. Uz to, voljeli bismo da se stranice ne posjećuju samo radi obuhvaćenog sadržaja, nego i da postanu polazište s kojeg se može doći do rezultata drugih javno (online) dostupnih empirijskih istraživanja suvremenog hrvatskoga društva. Stoga Vas pozivamo na suradnju: ako raspolažete takvim rezultatima, a već ste ih javno objavili (primjerice na vlastitoj stranici) ili ste ih spremni podijeliti, kontaktirajte nas. Također, molimo Vas da nam pošaljete poveznice nakon prikazivanja i/ili citiranja ovih rezultata u javnim glasilima i znanstvenoj periodici kako bismo ih s vremenom mogli okupiti u zaseban bibliografski odjeljak.


Napomena

Stranica je optimizirana za novije preglednike i monitore podešene na umjerene do visoke rezolucije. Ako imate zastarjeli preglednik, monitor podešen na prenisku ili previsoku rezoluciju, može se dogoditi da ekranski prikaz ne bude optimalan (uključujući preklapanje pojedinih sadržaja).